De geschiedenis van de smartwatch

share on:
Seiko RC-1000 Wrist Terminal
De geschiedenis van de smartwatch

Mobiele technologie is niet meer weg te denken in de huidige maatschappij. De behoefte om op ieder moment van de dag informatie te vergaren en in met elkaar in contact te blijven is ontzettend groot. Logisch gevolg na de smartphone is de smartwatch.

De beginjaren

Al sinds de ’80-er jaren werden er horloges op de markt gebracht, die meer konden dan louter de tijd aan te geven. Zo kwam het horlogemerk Seiko in 1983 al op de proppen met de Data 2000, welke werd geleverd met een extern toetsenbord dat communiceerde met het horloge. De Data 2000 sloeg memos en afspraken op en functioneerde als rekenmachine. Het jaar erop werd de RC-1000 Wrist Terminal gelanceerd, dat als eerste kon communiceren met de computer. In de jaren erop volgde er nog vele meer en kwamen er ook andere horlogemerken zoals Casio op de markt.
In het jaar 2000 kwam het computermerk IBM met een nieuw soort smartwatch als prototype. Deze smartwatch draaide op het computersysteem Linux en was voorzien van: 8MB geheugen, een versnellingsmeter, vibratiemechanisme en een vingerafdruksensor. Ook Microsoft introduceerde in 2004 al een smartwatch, welke onder de naam: Spot Watch, als voornaamste doel had te kunnen communiceren met slimme huishoudelijke apparaten.

Stroomversnelling

Vanaf het jaar 2013 raakte de wereld van de smartwatches volledig in een stroomversnelling. Al snel werden de Sony SmartWatch, Samsung Galaxy Gear, Qualcomm Toq, Pebble en de smartwatches van Razor en Archos gepresenteerd. Een jaar later werden vele Andriod Wear smartwatches uitgebracht, waardoor er inmiddels een aanzien aanbod aan wearables op de markt was.

Nu Apple in 2015 haar smartwatch uitbrengt, zal het gebruik van de smartwatch waarschijnlijk een normaal fenomeen in de maatschappij worden.

Leave a Response