Wat is een smartphone?

share on:

Jaarlijks worden wereldwijd meer dan een miljard mobiele telefoons verkocht, waarvan vrijwel de meesten een smartphone betreffen. Maar wat is een smartphone nu eigenlijk?

Wat is een smartphone?

Een smartphone is in feite een slimme mobiele telefoon en is geavanceerder dan de (meeste) mobiele telefoons met uitsluitend een toetsenbediening. De smartphone kan tegenwoordig in feite gezien worden als een kleine computer.  Waar je vroeger met een telefoon kon bellen, sms-en en WAP-pen (de voorloper van mobiel internet), heeft een smartphone nu wel tig opties.
De meeste smartphones hebben een touchscreen, waarmee je de telefoon kan bedienen. Dit onderdeel kan je eigenlijk wel vergelijken met de computermuis en het beeldscherm en vormt dus eigenlijk een van belangrijkste instrumenten van dan telefoon. Het scherm van een smartphone en de hardware, zijn tegenwoordig zo goed dat je er zelf full-HD films op kunt bekijken.

Wat kan ik met een smartphone doen?

Zoals omschreven is een smartphone eigenlijk een kleine pc. Een smartphone heeft daarom ook veelal dezelfde functies. Zo is het met een smartphone bijvoorbeeld:
– Mobiel te surfen (internetten);
– Chatten, via diverse programma’s als: Whatsapp, Facebook, Telegram etc.;
– Foto’s en video’s maken;
– Data, zoals foto’s en video’s delen;
– Emails versturen en ontvangen;
– Spelletjes spelen;
– Via GPS je locatie bepalen en je daarheen begeleiden;
– En omdat een smartphone ook programma’s (apps / applicaties) kan uitvoeren, zijn er wel duizenden andere mogelijkheden.

Wat voor smartphones zijn er?

Er zijn veel verschillende smartphones met allerlei verschillen. Smartphones met diverse grootte schermen (van 3 inch) en met diverse diktes; smartphones met verschillende type camera’s (tot 3D camera’s aan toe); smartphones met verschillende besturingssystemen (meest voorkomende zijn iOS van Apple, Android van Google en Windows Phone van Microsoft). Natuurlijk zijn er ook tientallen merken en wel honderden modellen. De twee grootste spelers Apple en Samsung, al verwerft de Chinese fabrikant Xiaomi een steeds groter marktaandeel.

Wat heeft een smartphones met een smartwatch te maken?

Een smartphone vormt vooral in het begin van de smartwatches een essentieel onderdeel van de smartwatch. Veel smartwatches functioneren nog niet stand alone, waardoor een smartphone dus nog een vereiste is om de smartwatches te kunnen gebruiken. Echter zal dit snel veranderen, om de gebruiksvriendelijkheid en het gebruik van smartwatches te vergroten.

Leave a Response